Ze waren in opkomst, maar nu worden ze onderdeel van veel woongebieden. Tiny houses zie je namelijk steeds vaker terug komen en je ziet in steeds meer woonwijken stukken grond benut worden voor verschillende tiny houses. Vooral in de huidige woningmarkt is een tiny house voor sommige mensen de ideale oplossing. In steeds meer woonwijken komen tiny houses te staan. Voor jongeren is dit de ideale oplossing wanneer zij geen woning kunnen vinden. 

 

Maar wat is er allemaal mogelijk met een tiny house

Je kan het natuurlijk zo gek maken als dat je zelf wilt. Al zijn er wel verschillende regels en wetten waar jij je aan moet houden wanneer je een tiny house gaat kopen of bouwen. En dat is niet heel gek. Net als bij een huis. Daar moet je je ook aan bepaalde regels houden wanneer je een huis gaat bouwen. Maar wanneer je bijvoorbeeld voor een tiny house gaat. Kan je ook kijken naar units. Die kan je geheel op maat laten maken. Zo kan je een unit laten ontwerpen waar ook een douche en wc unit in zit. Zo ben je van alle gemakken voorzien. Deze units worden ook wel eens als noodoplossing gebruikt tijdens een verbouwing of je vindt ze terug op bijvoorbeeld campings of festivalterreinen. Daar worden deze units ook vaak neergezet. 

Het bouwen van een Tiny House kan zowel fysiek als administratie een intensief klusje zijn. Het is namelijk niet toegestaan om zomaar overal een Tiny House te bouwen. Net als bij gewone huizen krijg je te maken met wet- en regelgeving te maken. Zo zijn er eisen omtrent isolatie en de afmetingen van verschillende ruimtes waar jouw nieuwe woning aan moet voldoen. Daarnaast speelt ook de gemeente een rol bij het verschaffen van een bouwvergunning voor jouw nieuwe project. In Nederland kan je niet zomaar een Tiny House parkeren, maar moet je de grond waarop het staat huren of kopen. Daarvoor komt de keuze voor wielen of geen wielen weer om de hoek kijken. De regels voor permanent verblijf zijn namelijk weer anders dan tijdelijk verblijf. Met wielen heb je de vrijheid om rond te reizen met jouw woning en op verschillende plekken te verblijven. Deze tijdelijke plekken zijn soms goedkoper en op korte termijn beschikbaar. Daarentegen is het alleen mogelijk om een hypotheek te krijgen voor een permanent verblijf, dus een Tiny House zonder wielen. Een heleboel om rekening mee te houden dus. Kortom, eerst alles regelen voor er geklust wordt!