De online-wereld biedt zo veel mogelijkheden voor bedrijven om hun doelgroepen te bereiken. Als ondernemer of marketeer moet je echter een effectieve online marketing strategie hebben om die mogelijkheden optimaal te benutten. Ondernemers en marketeers hoeven zich echter geen zorgen te maken. In dit uitgebreide stappenplan helpen we je bij het creëren van een rigoureuze online marketing strategie. Voor de ene ondernemer of marketeer zit het bij een simpel stappenplan, terwijl de ander meer richtlijnen en een meer stapsgewijze benadering nodig hebben. Wij hebben een aantal stappen naar een effectieve online marketing strategie gezet, die je kunt gebruiken, wat je ook nodig hebt.

Stap 1: Definieer je doelen

Voordat je begint met het creëren van een online marketing strategie is het belangrijk dat je bedenkt wat je wilt bereiken. Begin met het stellen van korte termijndoelen, zoals het verhogen van de websiteverkeer, meer leads genereren, of het verhogen van de conversie. Op de lange termijn kun je meer algemene doelen stellen zoals het vergroten van de naamsbekendheid, het versterken van je merk en het vergroten van de online verkoop. 

Stap 2: Analyseer je publiek

Je kunt het meeste uit je online marketingstrategie halen door je publiek te begrijpen. Je moet weten wie je doelgroep precies is, waar ze interesse in hebben en hoe je je bedrijf aan hen kunt presenteren. Je kunt je publieksanalyse uitbreiden door datatools te gebruiken om de demografische informatie van je bezoekers te analyseren en hun gedrag op je website te tracken. Met behulp van een conversie optimalisatie specialist kan je vervolgens elementen op je website optimaliseren voor je doelgroep.

Stap 3: Kies je kanalen

Je kunt niet overal tegelijkertijd aanwezig zijn. Onthoud, je wilt een online marketing strategie creëren die leidt tot concrete resultaten, geen strategie die je veel tijd en moeite kost. Kies daarom de belangrijkste kanalen die je wilt gebruiken om je doelen te bereiken. Denk aan sociale media, content marketing, e-mailmarketing, blogging en betaalde advertenties. Aanvullend hieraan kan je bijvoorbeeld investeren in link building voor meer autoriteit van je website.

Stap 4: Bepaal je budget

Neem de tijd om te kijken hoeveel geld je kunt uitgeven aan je online marketingstrategie. Je moet ervoor zorgen dat je budget voldoende is om je doelen te bereiken. Als je te weinig geld uitgeeft, zal je strategie niet effectief zijn. Daarom is het belangrijk om je budget goed te plannen, zodat je op de lange termijn zeker weet dat je doelen worden bereikt.

Stap 5: Maak een contentstrategie

Je kunt je online marketingstrategie niet afmaken zonder een contentstrategie. Content is een essentieel onderdeel van je online marketingstrategie, omdat je belangrijke informatie en waarde via je content kunt aanbieden. Bedenk wat je wilt communiceren, wie je wilt bereiken, hoe je je content wilt presenteren en hoe je het kunt promoten.