Altijd al je eigen project met hout willen beginnen? Dan leent deze periode zich er perfect voor om de klus dan eindelijk van de grond te laten komen. Na de drukke periode met feestdagen breekt er voor veel mensen een periode van rust aan, met focus op goede voornemens. Velen hebben weer zin om de handen uit de mouwen te steken en bijvoorbeeld creatief bezig te zijn. Heb jij ook zin om wat te ondernemen en ben je wel handig met het bewerken van hout? Dan doe je in dit artikel inspiratie op voor verschillende projecten die je kunt beginnen.

 

Eiken tuinmeubelen

Eikenhout wordt wereldwijd veel gebruikt in vrijwel iedere industrie. Het kan dienen als constructiehout voor bijvoorbeeld schepen of bruggen, materiaal voor kozijnen, ramen, deuren of voor de maak van meubels en speelgoed. Wil jij komend jaar weer optimaal genieten van je buitenruimte, maak dan bijvoorbeeld een nieuwe tuinset van eikenhout. De kleur van eikenhout is geelbruin tot donkerbruin en daarnaast heeft het hout een mooie nerf. Het is erg sterk en het is gemakkelijk te bewerken, en daarom ideaal voor tuinmeubelen. Om te zorgen dat het hout niet breekt of splintert gebruik je natuurlijk het juiste gereedschap. Je kunt online gereedschap bestellen als je geen tijd of zin hebt om naar de bouwmarkt te rijden. Als je je tuinmeubelen hebt gemaakt, werk ze dan af met olie, was, lak of beits voor een lange levensduur. Zie jij jezelf al zitten om je nieuwe houten tuinstoel met de barbecue naast je?

 

Vuren kast

Vurenhout is afkomstig van de fijnspar en is het meest gebruikte naaldhoutsoort in Nederland. Een van de redenen hiervoor is dat het vurenhout makkelijk te bewerken is en relatief goedkoop is. Vrijwel alles kan gemaakt worden van vurenhout, dus wellicht is een nieuwe kast om al je spullen in op te bergen een goed idee. Vurenhout heeft een witachtige kleur met vaak fijne, vlamachtige tekeningen in het hout. Het is licht en sterk en daarnaast is het vrij zacht. Dit maakt het erg fijn hout om te bewerken. Een nadeel is dat er vrij snel beschadigingen in het hout komen. Je zal er dus voorzichtig mee om moeten gaan. Het hout valt goed te verven, oliën of beitsen en kun je dus naar eigen wens afwerken. De bouwmaterialen kopen kun je prima online doen.

 

Essen vloer

Oké, misschien is een nieuwe vloer een beetje ambitieus, maar essenhout biedt ook genoeg andere mogelijkheden. Essenhout heeft een witte tot licht geelbruine kleur. Het is zeer taai en sterk, maar ook vrij elastisch. Je kunt essenhout niet buiten gebruiken, maar wel voor mooie vloeren, trappen en meubels. Het hout staat bekend om de lichte kleur en de spectaculaire tekeningen in het hout waardoor je unieke en opvallende producten kunt maken.