Heeft jouw badkamer nog van die ouderwetse bruine tegels met patronen en een schrootjes plafond? Dan is het tijd om deze ruimte in huis een make-over te geven. Niet meer met een grote boog om de badkamer heenlopen, maar je juist comfortabel voelen in de nieuwe, stralende badkamer. Je begint pas met het verbouwen van een badkamer als je een koopwoning hebt, want een huurhuis is het niet waard om zelf te verbouwen. En grote kans dat je eerst andere ruimtes in je woning onder handen hebt genomen, waardoor de nieuwe look van de badkamer is opgeschoven. Heb je weer budget en tijd om de badkamer te verbouwen, dan is dit het perfecte moment. In dit artikel lees je meer over waar je in ieder geval rekening mee moet houden met de badkamerverbouwing.

 

De start van het project

Zoals bij alle verbouwingen start je je project écht helemaal aan het begin. Wat zijn je wensen en ideeën voor de nieuwe badkamer? Welke ruimte heb je nu precies en welke attributen mogen daarin echt niet ontbreken? En welke stijl wil je creëren? Allemaal zaken die je van tevoren op papier moet zetten. Om inspiratie op te doen kun je eens de badkamer bij vrienden bekijken en via Pinterest een mood board maken. Vervolgens kun je een rondje doen door verschillende speciaalzaken om te zien om je inspiratie compleet te maken en om eventueel advies te vragen aan een expert.

 

Rekening mee houden

Een verbouwing kost geld, zo ook als je voor een nieuwe badkamer gaat. De kosten variëren natuurlijk enorm, je kunt het project zo groot maken als je zelf wilt. Van het strippen en opnieuw opbouwen van je badkamer tot het vervangen van bepaalde attributen, het hangt natuurlijk helemaal af van je wensen en budget. Met een aantal zaken houd je in iedere badkamer rekening, zoals ventilatie, vochtwering van wanden en plafonds en de dikte van het glas in de kozijnen. Maar ook op welke plekken je een wateraansluiting wilt hebben en de mogelijkheden hiervoor. Met een uponor waterleiding kun je een installatie maken voor drinkwater, sanitair en verwarming. Je hebt hier verschillende materialen voor nodig, zoals ook een pvc afvoerbuis. Voor je begint maak je een duidelijke plattegrond zodat je weet waar je de leidingen moet installeren.

 

Enkele tips

Om kosten te besparen kun je ervoor kiezen om alle bruikbare materialen in de badkamer te laten zitten, of te hergebruiken. Als tegels toe zijn aan vervanging kun je deze ook laten zitten en er overheen tegelen. Hoewel de wand iets dikker zal worden, bespaar je er veel tijd en geld mee. Zorg natuurlijk wel voor een goed plan van aanpak. Voor een comfortabele ruimte houd je het liefst maximaal twee woonstijlen aan en stijl je de badkamer af met planten en accessoires.