Bij wijn denk je misschien al gauw aan Frankrijk, terwijl bij buurland Italië de woorden ‘pizza’ en ‘pasta’ opkomen. Toch wordt in Italië, naast gelato en goed leer, ook zeer goede wijn gemaakt. Immers is de rest van de wereld al jaren in de ban van de Italiaanse prosecco. In deze blog lees je alles wat je wil weten over de Italiaanse wijn. Zoals de Italianen zelf zeggen: saluti!

De geschiedenis van Italiaanse wijnen

Wist je dat er in Italië meer wijn wordt geproduceerd én geconsumeerd dan in wijnland Frankrijk? Er zijn dan ook ontzettend veel oorspronkelijke druivensoorten te vinden in het land. Elke wijnregio in Italië heeft bovendien een geheel eigen identiteit. In Noord-Italië worden vooral lichte witte wijnen met een hoge zuurgraad gemaakt. Hoe meer je naar het zuiden gaat, des te voller en zoeter worden de wijnen. Er is wel een reden dat Italië niet zo goed op de kaart staat als bijvoorbeeld Frankrijk. Lange tijd werd er namelijk uitsluitend gebruikgemaakt van lokale druivenrassen: dat was nou eenmaal traditie en stond zelfs verankerd in de wet. Die druivenrassen waren echter lang niet altijd even lekker. Vanaf de jaren ’60 werd steeds meer geëxperimenteerd met bekendere druiven zoals cabernet sauvignon of pinot noir. Dat is het moment dat Italiaanse wijnen ook in het buitenland aan populariteit begonnen te winnen.

Italiaanse wijnsoorten

In Italië worden meer dan 2.000 druivensoorten geteeld. Toch zijn er een aantal Italiaanse wijnen die je echt moet kennen. Bijvoorbeeld de pinot grigio: een lichte en fruitige wijn die vaak wordt gedronken als aperitief. Ook is er de barolo-nebbiolo, die ook wel ‘de koning van de wijnen en de wijn van koningen’ wordt genoemd. Deze komt uit de streek Piemonte. Deze wijn is bijzonder, omdat deze pas echt te drinken is nadat hij 10 jaar of ouder is. De streek Chianti staat bekend om de rode wijn. In deze regio liggen onder andere de plaatsen Florence en Siena. Chiantiwijnen worden gemaakt van de sangiovese druif. Chianti is een echte Italiaanse wijn, die zich goed laat combineren met vette gerechten en tomatensauzen. Geen wonder dus dat de Italianen deze wijn graag bij hun pizza drinken.

Mousserende wijnen

Natuurlijk mag prosecco niet ontbreken als we het over Italiaanse wijnen hebben. Deze bubbelwijn heeft de wereld veroverd en wordt vaak gedronken als alternatief voor champagne. Het is echter niet de enige mousserende wijn uit Italië. Zo heb je namelijk ook Franciacorta, Spumante en Frizzante. De volgende keer dat je pasta kookt of pizza bestelt, weet je in ieder geval waarvoor je moet kiezen: één van de vele heerlijke Italiaanse wijnen op de markt.