Elektrische fietsen komen steeds meer ‘in’. Het wordt dan ook steeds bekender hoe een elektrische fiets precies werkt en het feit dat er drie mogelijkheden zijn wanneer het draait om motoren. Een elektrische fiets kan namelijk een voorwielmotor, een middenmotor of een achterwielmotor hebben. Deze verschillende motoren hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen, maar de voorwielmotor en middenmotor komen op elektrische fietsen het meeste voor. Waarom is dat precies?

Middenmotor

Een e-bike middenmotor heeft een motor wat vastzit op het trapas, dus midden op de fiets. Dit is fijn, omdat het veel stabiliteit brengt bij het fietsen. Het gewicht zal minder aan één wiel hangen, wat wel zo kan voelen bij de motoren die aan de wielen vastgemaakt zijn. Wat ook fijn is, is dat de middenmotor de trappers aandrijft. De wielen zelfs worden dus niet aangedreven, maar de trappers zodat de fiets lekker comfortabel vooruit kan komen. De fietser hoeft zelf minder moeite te doen door de trapaandrijving van de motor. De middenmotor bevat zowel een rotatie- als een trapkrachtsensor. Deze helpen om de motor een zo gepaste ondersteuning te kunnen bieden. De snelheid wat de fiets rijdt en de druk die wordt uitgeoefend op de trappers worden beiden gemeten. Zo brengt de motor de optimale trapondersteuning om ervoor te zorgen dat de fietser op het gemak kan fietsen.

De middenmotor staat echt bekend om comfort en balans. Om de andere voordelen op een rijtje te zetten: het gewicht van de motor ligt laag en er wordt altijd optimale ondersteuning geboden. Wat ook fijn is, is dat de middenmotor relatief stil is tegenover andere motoren. Eigenlijk zijn de enige nadelen van een elektrische fiets met middenmotor dat de motor minder netjes weggewerkt kan worden tegenover de voorwiel- of achterwielmotor, en dat de middenmotor vaak wel een hoger prijskaartje aan de fiets heeft hangen. Natuurlijk zijn hier ook verschillen in te vinden, zoals bij een elektrische fiets van Gazelle.

Voorwielmotor

Zoals gezegd, is de voorwielmotor de op een na meest gebruikte type motor voor de elektrische fiets. Deze zit, zoals de naam al doet vernoemen, vast aan het voorwiel. Hierdoor kan het aanvoelen dat de fiets vooruit wordt getrokken. Mede komt dit omdat de aandrijving meteen begint wanneer de wielen van de fiets gaan rollen. Een rotatiesensor meet of de fiets in beweging is, waardoor er direct trapondersteuning geboden wordt. Sommige mensen vinden dit fijn, andere mensen zijn wat minder fan ervan. Wat daarnaast fijn is, is dat de voorwielmotor gecombineerd kan worden met verschillende kettingkasten en versnellingen. Dat is weer voordelig voor het onderhoud. Wat nadelig kan werken, is dat er een grotere kans is op slipgevaar omdat het voorwiel zwaarder is.

Zo is er voor iedereen een passende elektrische fiets met motor te vinden.