De feestdagen komen er weer aan en het zal niet lang meer duren voordat in menig huishouden alle voorbereidingen moeten worden getroffen. Dit kan enorm leuk zijn maar ook voor een oneindige waslijst met taken zorgen, en daar gaan vaak stressgevoelens mee gemoeid. Dat zorgt ervoor dat een feestelijk diner met dierbaren niet zo leuk wordt, dat je wellicht niet kan ontspannen. In deze blog vertel ik je hoe je het zo makkelijk en vermakelijk mogelijk voor jezelf maakt, als jij de host bent.

Plan het menu vooraf

Beslis welke gerechten je wilt serveren en maak een gedetailleerde boodschappenlijst.

Houd rekening met eventuele dieetbeperkingen of voorkeuren van je familieleden. Zorg ervoor dat je ruim van tevoren het menu communiceert. Sommige mensen willen dit liever een verassing houden maar dat zorgt ervoor dat je wellicht te maken krijgt met mensen met dieetwensen en dat moet dan stel op sprong aangepast worden. Door een menu van tevoren te maken, voor te bereiden en te communiceren, maak je alles voor iedereen relaxter.

Houd het simpel

Hoewel het fijn is om een feestelijke maaltijd te hebben, voorkom dat je jezelf overweldigt met te veel ingewikkelde gerechten. Houd een balans tussen vertrouwde favorieten en misschien één of twee nieuwe recepten. Zo wordt het feestmaal speciaal maar loop je niet het risico dat de boel in de soep valt door alle nieuwigheden. Ook zorgt het voor meer ontspanning als je weet wat je moet doen.

Dek de tafel vroeg

Bespaar tijd op de dag zelf door de tafel de avond ervoor te dekken. Dit kan ook een leuke gezinsactiviteit zijn. Zorg ervoor dat je alle benodigde tafelgerei hebt, inclusief extra borden en bestek. Maar je wilt ook dat de boel er mooi uitziet, niet alleen functioneel. Daarvoor moet je wat eerder starten zodat je het juiste servies in huis haalt en een feestelijk tafelkleed voor de dag kan toveren. Als je veel kinderen op bezoek hebt bij het diner, kies dan voor een afwasbaar tafelkleed zodat de boel snel schoon is als er ongelukjes gebeuren. Een tafelkleed kopen kan simpelweg online. Zo zie je in één overzicht wat er aan feestelijke thema’s beschikbaar is en tover je de eettafel in één keer om in een chique aangelegenheid. Vergeet ook geen mooie glazen en kaarsen te kopen, om het plaatje helemaal af te maken.

Kies voor potluck-stijl

Als je een grote bijeenkomst hebt, overweeg dan om het potluck te maken, waarbij elk familielid een gerecht meebrengt. Dit verlicht niet alleen je werklast, maar voegt ook variatie toe aan het menu. Op die manier kan men met speciale dieetwensen gerechten maken die bij hen passen en is het menu toch een beetje een verassing.

Onthoud dat het belangrijkste deel van het kerstdiner is om tijd door te brengen met dierbaren. Als dingen niet perfect gaan, is dat prima. Omarm de onvolkomenheden en geniet van het moment.